aprilie 23, 2020 Categorie:

Legiferarea profesiei de agent imobiliar este o inițiativă parlamentară susținută de cele mai importante organizații din domeniul imobiliar: CEIR – Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România, ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari și APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România. Aceasta prevede implementarea unor reguli clare de etică profesională care să conducă spre protejarea clienților la un nivel superior.

De asemenea, această propunere legislativă constituie un important aport pentru dezvoltarea continuă a industriei imobiliare din România.

CEIR – Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România, ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari și APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România, ca și organizații cheie în domeniul imobiliar și-au reunit forțele în 14 mai 2020, la București, pentru a susține în mod justificat această inițiativă de legalizare a profesiei de agent imobiliar.

Reprezentanții celor trei asociații consideră ca fiind vitală pentru dezvoltarea industriei de profil din România această inițiativă legislativă. Acestea s-au organizat într-o serie de întâlniri de lucru, cu scopul de a formula propuneri privind îmbunătățirea legii, astfel încât statutul de agent imobiliar să fie cât mai clar definit în relația cu autoritățile și clienții.

Ca și noutăți surprinse în inițiativa legislative se regăsesc:

• dobândirea calității de agent imobiliar după urmarea unui curs de pregătire și absolvirea acestuia pe baza de examen;
  • reatestarea agenților periodic la un interval de 2 ani.

„Salutăm această inițiativă legislativă și suntem convinși că împreună cu întreaga clasă politică vom reuși să avem o lege performantă pentru societatea românească, care după modelul occidental de profesionalizare a agentului imobiliar, să contribuie semnificativ la dezvoltarea sănătoasă a industriei imobiliare și a economiei în ansamblu”, a declarat Cătălin Priscorniță, Președinte CEIR – Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România.

”Acest proiect comun reprezintă o piatră de temelie pentru industria imobiliară din România și un exemplu de bune practici, scopul fiind profesionalizarea și impunerea de noi standarde. Astăzi, aproximativ o treime din profesioniștii din imobiliare fac parte dintr-o asociație profesională sau patronală. Credem cu tărie că este important că acești profesioniști să fie uniți, COMUNICAT DE PRESĂ 14.05.2020 să existe o voce unică și să construim împreună viitorul breslei”, a adăugat Dragoș Vîlceanu, Președinte ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari.

În continuare, menționăm că în cuprinsul propunerii se regăsește un articol ce presupune înscrierea agenților imobiliari într-un registru oficial. Apreciem că acest lucru va genera siguranță pentru consumatori în tranzacțiile imobiliare viitoare.

”Educația continuă, transparența, creșterea standardelor de practică și loialitatea față de client sunt doar o parte din motivele pentru care APAIR s-a alăturat acestei inițiative. Legea profesionalizează breaslă și aduce beneficii românilor atât prin claritate, cât și prin serviciile de calitate oferite de profesioniști. Avem speranța că întreaga clasă politică va susține acest proiect de lege care este în beneficiul întregii societăți.”, a declarat David GRIGORESCU, Președinte APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România.

Contacte de presă:

Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România

Cătălin Priscorniță, Președinte, Mobil: 0731.010.007, E-mail: cătălin@blitz.ro

Asociația Brokerilor Imobiliari

Dragoș Vîlceanu, Președinte, Mobil: 0756.132.632, E-mail: dragoș@imobiliare.net,

Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România

David GRIGORESCU, Președinte, Mobil: 0724.270.736, E-mail: președinte@apair.ro